Overprikkeld zenuwstelsel? Kom in balans door Yoga Nidra

Heb je het gevoel dat je steeds meer overprikkeld raakt? Dat je het liefst een dagje je jezelf zou terug willen trekken? Dat is ook niet zo gek, want de externe prikkels worden vandaag de dag steeds meer en het wordt lastiger om dat te managen. In mijn eerdere blog heb ik verteld wat stress is en hoe Yoga kan helpen bij stressvermindering en daarnaast heb ik nog een blog geschreven waarin ik dieper in ga in het feit dat Yoga goed voor je is als je veel stress en spanning ervaart.

Wellicht vind je het ook wel interessant om te weten wat er nu precies in ons zenuwstelsel gebeurt en hoe je weer in balans kan komen.

 

Inhoudsopgave:

1. Wat is het zenuwstelsel?
2.
Leven vanuit plezier en innerlijke rust
3. Het autonome zenuwstelsel: parasympatisch en sympathisch zenuwstelsel
4. Volledige ontspanning door Yoga Nidra
Overprikkeld zenuwstelsel

1. Wat is het zenuwstelsel?

Het zenuwstelsel is een netwerk van cellen dat informatie kan opnemen en verwerken. Het verbindt alle delen van het lichaam met elkaar.

Via dit netwerk wordt informatie van de hersenen naar andere delen in het lichaam gestuurd en omgekeerd. Het is instaat alle cellen dermate te beïnvloeden dat ze hun taak op tijd, in de juiste volgorde en op de juiste manier uitvoeren.

Het zenuwstelsel is een enorme biologische computer, bestaande uit een netwerk van gebieden die er voor zorgt dat we kunnen reageren op de buitenwereld en kunnen voelen wat het lichaam voelt en nodig heeft.

Het wordt te complex om het hele zenuwstelsel uit te leggen in dit blog, maar wat belangrijk is, is dat we beter gaan begrijpen wat ons systeem nodig heeft en hoe we deze in balans kunnen brengen als we overprikkeld raken.

 

Doordat ons systeem zelfs een langere periode overprikkeld is, kan het zelfs moeilijker zijn om in een ontspannenmodus te komen.
Je gedachten razen door in je hoofd en je lichaam voelt onrustig, dus wanneer je misschien even tijd voor jezelf hebt, kan je helaas nog niet echt ontspannen. Ongemerkt pak je misschien juist wel je telefoon, gaat Netflixen of je gaat zelfs je werkmail checken.

In mijn eerdere blog “Yoga tegen stressvermindering” vertel ik wat chronische stress is en wat de kenmerken zijn van chronische stress in het brein en in het lichaam. Het is belangrijk als je kenmerken bij jezelf herkent om nog erger te voorkomen en stappen onderneemt om goed voor jezelf te zorgen.

2. Leven vanuit plezier en innerlijke rust

Het lichaam heeft het nodig om te herstellen van alle stressoren die we op een dag onbewust oppikken. Wellicht denk je nu dat je daar je slaap voor hebt. Dat is gedeeltelijk ook zeker waar!

Maar is de kwaliteit van jouw slaap goed, word je uitgerust wakker en voel je je overdag energiek, ben je vaak vrolijk en ervaar je innerlijke rust?

Die innerlijke rust is een staat die we niet elke dag kunnen en zullen ervaren. We zullen altijd te maken hebben met onverwachte veranderingen. Dat is onderdeel van het leven.

Maar het is wél de bedoeling om veel meer vanuit plezier, tevredenheid en innerlijke rust te leven. Tenminste, ik hoop dat je het met mij eens bent dat dat toch wel de bedoeling is in plaats van een leven vol spanning en stress.

Autonome zenuwstelsel infographic

Afbeelding: Het autonome zenuwstelsel: parasympatisch (rempedaal) en sympatisch (gaspedaal).

3. Het autonome zenuwstelsel: parasympatisch en sympathisch zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen; parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor de ontspanning en kan je zien als het rempedaal. En het sympathische zenuwstelsel zorgt voor actie en kan je zien als het gaspedaal. Zie ook de afbeelding hierboven.

Het autonome zenuwstelsel wil zorgen voor een juist evenwicht tussen deze twee. Het behouden van dit evenwicht noemen we homeostase.

Parasympatisch zenuwstelsel = Opruimen van afvalstoffen, herstellen van schade en het opbouwen van reserves.
Sympatisch zenuwstelsel = Stimuleren van alle processen die met lichamelijke activiteit te maken hebben. Actie en overleven.

Als het rempedaal (je rust pakken) goed samenwerkt met je gaspedaal (inspanning) dan ben je in balans. Je ervaart het leven veel meer vanuit rust en ontspanning. Dit is de homeostatische balans.

En als je dan met een onverwachte tegenslag te maken krijgt, dat je daar veel rustiger en makkelijker op kan reageren.

Wanneer je uit balans bent, is je sympathische zenuwstelsel teveel getriggerd en ervaar je spanning en stress. En helemaal als je voor een langere periode veel te verwerken hebt aan stressoren, wordt het steeds lastiger om terug te keren naar volledige ontspanning.

We cannot solve our problems with the same level of thinking that created them.

Albert Einstein

4. Volledige ontspanning door Yoga Nidra

Wanneer ben je voor het laatst echt helemaal ontspannen geweest? Dat je echt even alles los mocht laten en in het moment was?

Voor volledige ontspanning kan Yoga Nidra je heel goed helpen om weer in balans te komen.

Yoga Nidra is al eeuwenoud, maar wordt steeds populairder. Dat is natuurlijk niet gek in de huidige maatschappij waar we op zoek gaan naar ontspanning naast het drukke leven.

Kort omschreven is een Yoga Nidra een begeleidende slaapmeditatie waarbij je echt even helemaal niks hoeft te doen. Het is de bedoeling dat je wakker en alert blijft, en de stem volgt die je meeneemt aan de hand van visualisaties, ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

En mocht je toch in slaap zijn gevallen, geen zorgen, dat is dan op dat moment wat jouw lichaam nodig heeft. En onbewust krijg je toch alles mee. Hoe dat precies werkt, vertel ik je graag in een volgend blog.

Yoga Nidra is een mooie techniek waarbij je niet meer nodig hebt dan een koptelefoon, eventueel een dekentje om je te bedekken en een rustige ruimte waar je niet gestoord kan worden.

Een sessie kan 20 tot 60 minuten duren, dat is helemaal afhankelijk waar jij behoefte aan hebt op dat moment. Wil je tussen 2 taken door een rustpauze inlassen, dan kan een korte sessie volstaan. Of ben je toe aan diepere ontspanning na een paar stressvolle dagen of gebroken nachten, dan luister je naar een langere sessie.

Nieuwsgierig geworden naar Yoga Nidra?

Ik heb een Yoga Nidra sessie speciaal opgenomen voor mijn cliënten, zodat zij op elk willekeurig moment naar een sessie kunnen luisteren en weer in een ontspannenmodus te kunnen komen.

Heb je ook interesse in deze sessie? Laat het mij gerust weten, dan kan ik deze naar je toe mailen.

Veel liefs,
Sabine

Sabine Blok, founder van Private Yoga Amsterdam biedt geen medisch advies. Wanneer je medische klachten ervaart, is het altijd raadzaam om je arts te raadplegen.


Bron: https://herseninstituut.nl/brainfacts/zenuwstelsel/